POPMUZIEK IN WINTERSWIJK

“Popmuziek in Winterswijk” is de titel van een in december 2009 verschenen boek (incl. dubbel-CD) over de geschiedenis van de Winterswijkse pop- en jongerencultuur vanaf de jaren vijftig.


Wat is het P.A.L. eigenlijk?

“Popmuziek in Winterswijk” is een initiatief van het Staring Instituut in Doetinchem, in het bijzonder de werkgroep Poparchief Achterhoek Liemers (PAL). Deze werkgroep is in 1998 opgestart door een stel enthousiaste muziekliefhebbers. Sinds 2000 heeft deze werkgroep officieel onderdak gevonden bij het Staring Instituut te Doetinchem, het streekculturele informatie- en documentatiecentrum voor de Achterhoek en de Liemers.

Het doel van het PAL is het opzetten van een digitaal archief waarin het (pop)muzikale verleden van de streek wordt opgeslagen. Direct verbonden aan dit archief worden publicaties gepresenteerd. In november 2001 verscheen “Popmuziek in Doetinchem', een boek over de popmuziek en jeugdcultuur in Doetinchem tussen 1950-2000. Exact een jaar later werd de 3-CD-box 'Popmuziek in Doetinchem” uitgebracht. In 2004 verscheen “Popmuziek in Dinxperlo, Gendringen en Wisch”, een soortgelijke deelpublicatie (boek + CD) over de popmuziek en jeugdcultuur in de gemeenten Dinxperlo, Gendringen en Wisch. Tenslotte verscheen in 2006 het popboek (+ 2-CD) van de gemeente Aalten.

Naar aanleiding van de publicaties is door het P.A.L. iedere keer een meerdaags muziekfestijn georganiseerd: een 5-daags festival in Café Merleyn in Doetinchem, een 3-daags spektakel in 't Pakhuus in Silvolde en een eveneens zeer succesvol popweekend in Café Schiller in Aalten.

Voor meer informatie over PAL: http://www.poparchief.nl/.

Voor meer informatie over Staring Instituut: http://www.staringinstituut.nl/.