POPMUZIEK IN WINTERSWIJK

“Popmuziek in Winterswijk” is de titel van een in december 2009 verschenen boek (incl. dubbel-CD) over de geschiedenis van de Winterswijkse pop- en jongerencultuur vanaf de jaren vijftig.


De Grote WentersPop Verkiezingsenquête

Het Winterswijkse popboek is uitstekend ontvangen. Naast de vele positieve reacties was het boek in ruim een maand tijd geheel uitverkocht. Een prachtig en onverwacht succes! Buiten het feit dat het voor vele lezers vooral een prettige nostalgia-trip terug in de tijd is, zijn jongerencultuur en popmuziek blijkbaar ook thema's die leven onder de Winterswijkse bevolking.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart in aantocht zal de kiezer dan ook benieuwd zijn hoe de Winterswijkse politiek denkt over jongerenbeleid in het algemeen en die ten aanzien van popmuziek in het bijzonder. De verkiezingsprogramma van de verschillende partijen zeggen vaak in algemene bewoordingen nog wel iets over jongeren, maar als het om popmuziek gaat laten ze het allemaal afweten. Hoog tijd dus om de politici eens nader aan de tand te voelen.

Er zijn tien meerkeuzevragen met betrekking tot jongeren en popmuziek opgesteld. De enquête is verstuurd naar alle partijen (Winterswijks Belang (WB), PvdA, Progressief Winterswijk (PW), VVD, CDA en SP) die aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen. Per vraag kon slechts één antwoord gegeven worden. Aan het eind van de vragenlijst hebben we de partijen de mogelijkheid geboden om kort de gemaakte keuzes toe te lichten of om nog iets anders over het onderwerp te zeggen.

Van alle partijen werd binnen de gevraagde termijn van tien dagen een reactie terug ontvangen, behalve van de grootste - Winterswijks Belang. De politieke partij die de ruimste broek aantrekt als het gaat om openheid richting de burger liet het in deze volledig afweten. Om er zeker van te zijn dat men geen verstoppertje zou spelen hadden was de vragenlijst gestuurd aan zowel de wethouder van o.a. kunst en cultuur (André van Nijkerken), de lijsttrekker (Dirk Willink), de voorzitter (Peter Stemerdink), de secretaris (Mieke Oxener) en de veronderstelde 'specialist' jeugdzaken (Edwin te Winkel). Reacties bleven uit. Blijkbaar slaat men bij WB liever op de grote trom in paginagrote advertenties van het lokale suffertje...
Om toch enig zicht te krijgen op het 'gedachtengoed' van WB, is het verkiezingsprogramma van de partij er maar eens bijgenomen, 28 pagina's maar liefst. Daar waar van toepassing is hieruit geciteerd.

De andere partijen bleken gelukkig gaarne bereid de vragenlijst ingevuld terug te zenden. Alhoewel? Daar waar de meesten wel in staat bleken bij elke vraag één keuze te maken, koos de PvdA bij monde van Elvira Schepers voor een geheel eigen aanpak. De PvdA formuleerde bij iedere vraag zelf een antwoord, optie E (de E van Elvira). Politieke partijen die wél tot een éénduidige keuze konden komen waren in hun ogen oneerlijk, hypocriet en/of onverstandig. Waarvan akte. De vragen waren volgens de PvdA bovendien slecht geformuleerd en suggestief. Toe maar! Uiteraard was de handelswijze van de PvdA niet de bedoeling, politiek gaat immers soms om keuzes maken. Omdat niet kiezen ook een keuze is, zal de 'mening' van de PvdA als zodanig in de uitslag van de enquête naar voren komen.

Dan nu gauw over tot de enquête en de uitslag daarvan. De heren en dames kregen de volgende vragen voorgelegd (de naam van de politieke partij, staat achter het gekozen antwoord vermeldt):

Vraag 1: Onlangs verscheen het boek "Popmuziek in Winterswijk". Ik heb:

A = Dit boek niet gekocht en ben dat ook niet van plan.
B = Dit boek niet gekocht, maar ga dat zeker nog doen. PW SP CDA
C = Dit boek gekocht, maar nog niet gelezen. VVD
D = Dit boek gekocht en inmiddels ook gelezen.

Een simpele en luchtige vraag om er in te komen, al stond voor de PvdA het goede antwoord er niet bij. Het popboek lijkt bij de politici minder 'hot', dan bij haar kiezers. Alleen Johan Houwers van de VVD (52 jaar, lijsttrekker, houdt van populaire popmuziek) heeft het boek in de kast staan. Hopelijk hebben de anderen nog net op tijd de run naar de winkel gemaakt. Getuige het verkiezingsfilmpje van lijsttrekker Dirk Willink (leeftijd en muzikale voorkeur onbekend), lijsttrekker van WB, zal deze de weg naar Winterswijks bekendste boekhandel - en grootverkoper van het popboek - wel weten te vinden, mogen we veronderstellen...


Vraag 2: Bij beleidsbepaling moeten gemeente en politiek in Winterswijk zich in de eerste plaats richten op:

A = ouderen
B = (grote) gezinnen PW SP VVD
C = jongeren CDA

Zowat alle partijen haasten zich te zeggen dat ze alle drie groeperingen even belangrijk vinden. Dat geloven we graag. Voor de PvdA is het in ieder geval voldoende reden om ook hier geen keuze te maken. De SP motiveert via Eric ter Horst (48 jaar, lijsttrekker, houdt van Camel, Alan Parsons, Marillion en Gary Moore) zijn keuze door te stellen dat jongeren uit gezinnen voortkomen: zonder gezin geen jongeren, dus B. Een opmerkelijke keuze wordt gemaakt door Ilse Saris (34 jaar, met een brede muzikale smaak), lijsttrekster van gezinspartij CDA.


Vraag 3: De aandacht die de gemeente Winterswijk en de politiek in het algemeen heeft voor jongeren is:

A = overdreven groot
B = voldoende PW
C = onder de maat SP VVD CDA (PvdA)

Elvira Schepers van de PvdA (34 jaar, tweede op de kieslijst, houdt van Coldplay, U2, The Killers en nog veel meer) weigert te kiezen maar vindt dat de politiek zich wel meer voor het ontwikkelen van jongerenbeleid mag inzetten. In boerenlogica is dat gewoon een C, dus dat hebben we dan ook zo maar 'tussen haakjes' aangegeven.


Vraag 4: De aandacht die de gemeente Winterswijk en de politiek in het algemeen heeft voor popmuziek als culturele uitingsvorm is:

A = overdreven groot
B = voldoende VVD
C = onder de maat PW SP CDA (PvdA)

De PvdA vindt dat popmuziek in het kader van jongeren en cultuur wel wat meer aandacht mag hebben. Overtuigend klinkt het niet. Toch maar een voorzichtige C?


Vraag 5: Winterswijk moet voor jongeren aantrekkelijker gemaakt middels:

A = een goed functionerend actief jongerencentrum. PW SP VVD
B = betere uitgaansmogelijkheden (o.a. een discotheek) CDA
C = het aantrekken van een hogeschool of academie
D = niet nodig: Winterswijk is voor jongeren aantrekkelijk genoeg.

PvdA wil buiten de spelregels om weer meerdere antwoorden geven.


Vraag 6: Popmuziek in Winterswijk hoort in de eerste plaats thuis in:

A = Eucalypta PW SP
B = Theater De Storm CDA
C = Boogie Woogie
D = horeca VVD

PvdA kiest voor alle vier. Heel mooi, maar wederom geen antwoord op de vraag. Waar volgens WB popmuziek thuishoort is niet duidelijk. Wel stelt men daar voor om in ruil voor een lening aan De Storm te eisen dat daar met ingang van voorjaar 2010 zes keer per seizoen een evenement voor de jeugd wordt georganiseerd. Op twee andere plaatsen in het verkiezingsprogramma heeft men het in dat kader over "disco's voor de jeugd in de schouwburg".


Vraag 7: Een jongerencentrum, zoals Eucalypta is er in de eerste plaats om:

A = jongeren creatief bezig te laten zijn op het gebied van muziek, kunst, film of theater. SP VVD
B = jongeren voor te lichten over geweld, drugs, sex en andere voor hen relevante thema's.
C = na schooltijd te kunnen chillen, gamen en aan je scooter sleutelen. PW CDA
D = gezellig bij elkaar te zitten en wat te drinken en te roken.

Opmerkelijk is de keuze die bij PW via Tineke Zomer (48 jaar, een liefhebster van Dead Can Dance, Lisa Gerrard, Annie Lennox, Patricia Kaas, Bram Vermeulen, Daniel Lohues, Boudewijn de Groot, Mika, Queen en klassieke muziek) gemaakt wordt. Ze haast zich er bij te zeggen dat ze de andere drie opties even belangrijk vindt. PvdA gaat voor alles, behalve het roken en drinken. De antwoorden C en D zijn van toepassing op WB. In hun programma lezen we dat "Eucalypta een leuke hangplek moet worden, waar men elkaar kan ontmoeten, lekker buiten op een terras kan zitten, kan gamen, TV kijken etc.", kortom een invulling waarin door de horeca ook al grotendeels voorzien wordt.


Vraag 8: Eucalypta is verkocht aan De Woonplaats. De Woonplaats wordt eigenaar en beheerder van het pand. Stichting Welzijn Winterswijk (SWW) huurt voortaan (met subsidie van de gemeente) het gebouw. Deze beslissing:

A = is verstandig: Eucalypta is bij De Woonplaats in goede handen. PW VVD CDA
B = roept vraagtekens op: wie bepaalt straks de gang van zaken? Is dat De Woonplaats of SWW?
C = is onverstandig: jongerenwerk is bij uitstek een gemeentelijke taak. Eucalypta moet publiek eigendom blijven. SP

De keuze van SP wekt geen verbazing: Eucalypta moet in handen van Stichting Welzijn Winterswijk blijven anders gaat de commercie de hoofdrol spelen en verliest de gemeente de regie. Elvira Schepers (PvdA) zegt onvoldoende van de feiten op de hoogte te zijn om een keuze te kunnen maken.


Vraag 9: Eucalypta wordt verbouwd. Het is vooral van belang dat het gebouw straks de volgende faciliteiten gaat bieden:

A = een volwassen poppodium voor regionale en (inter)nationale bands.
B = een oefenruimte voor plaatselijke bands. VVD
C = zowel A als B. PW SP
D = een gezellig ingerichte recreatie-ruimte en bar; goede parkeermogelijkheden. CDA

PvdA wil ze weer alle vier, met de kanttekening dat het creëren van parkeergelegenheden een taak van de gemeente of de ondernemer (De Woonplaats?) is. WB is zeer uitgesproken. Het moet vooral NIET A, B of C zijn, want in het programma van deze partij lezen we dat "het niet de bedoeling is dat Eucalypta het zoveelste poppodium wordt, want daar hebben we er in Winterswijk al voldoende van (schouwburg, Harmonie etc.)". We wreven onze ogen eens uit en lazen het nog een keer. Het stond er echt!


Vraag 10: Live-muziek in het centrum van Winterswijk mag tot:

A = 22.00 uur 's avonds
B = middernacht
C = 1.00 uur 's nachts PW SP VVD CDA
D = 2.00 uur 's nachts

Een actueel thema omdat een verzoek tot verruiming van de eindtijd (was officieel altijd tot 24.00 uur) - geldende voor horeca, die volgens de A.P.V. maximaal 12 keer per jaar live-muziek mogen brengen - onlangs bij de gemeente is ingediend. Binnenkort neemt de gemeenteraad hier een besluit over. De PvdA vindt dat er "onder bijzondere omstandigheden uitzonderingen mogelijk moeten zijn". Hoe cryptisch kan je zijn.

30-01-2010: Inmiddels is door de gemeenteraad besloten dat voor een proefperiode van 1 jaar de eindtijd is verruimd tot 1.00 uur 's nachts. Daarna vindt er een evaluatie plaats.

Voor zover de beantwoording van de vragen. Ilse Saris liet in haar toelichting weten niet met alle vragen uit de voeten te kunnen. Wat het CDA betreft komt er een vervolg op het rondetafelgesprek dat circa twee jaar geleden met verschillende jeugdorganisaties is gevoerd. De partij vindt verder dat er haast moet worden gemaakt met de verbouw van Eucalypta. Johan Houwers van de VVD benadrukte dat de gemeente het eigen initiatief bij jongeren moet stimuleren en er voor moet zorg dragen dat er meer jongerenclubs komen, zoals Elbekurkie en de Skinny Binny Club, waar jongeren zelf hun zaken regelen. Tineke Zomer van Progressief Winterswijk geeft toe dat popmuziek niet expliciet in het verkiezingsprogramma van de partij genoemd wordt, maar dat het toch zeker hoort bij de activiteiten en mogelijkheden van het nieuwe jongerencentrum Eucalypta. Eric ter Horst van de SP ziet een horecaplein met diverse uitgaansgelegenheden als een mogelijkheid om Winterswijk aantrekkelijker voor de jeugd te maken. De Achterhoek spektakeltour en de muziek tijdens het Volksfeest tegenover de bieb zijn volgens hem goede al bestaande initiatieven. Elvira Schepers van de PvdA vindt het de taak van iedere politicus om in gesprek te gaan met veel verschillende mensen/groepen om zo tot een beeldvorming te komen die uiteindelijk zal leiden tot het maken van beleid. Ze wil daarom met de opstellers van de enquête in gesprek over hun ideeën rondom jeugd/jongerenbeleid en cultuur. We raden de PvdA aan rechtstreeks met de jongeren in contact te treden. De makers van het Winterswijkse popboek zijn vrijwel allemaal 40+. In het kader van de verkiezingen was het nu juist zo aardig geweest om iets te weten te komen over de ideeën van de PvdA zelf. Het wordt kort dag als daar de beeldvorming klaarblijkelijk nog moet plaatsvinden.

Tot zover de enquête. We geven geen stemadvies. De lezer zal zich ongetwijfeld ook door andere lokale thema's laten leiden. We zouden zeggen: doe er je voordeel mee....of niet natuurlijk.

Tenslotte hierbij links naar de programma's van de verschillende politieke partijen die deelnemen aan de lokale verkiezingen van 3 maart 2010:

Winterswijks Belang
PvdA
Progressief Winterswijk
VVD
CDA
SP

LAAT HIER JE EIGEN MENING HOREN!!

15 opmerkingen:

Ubel Zuiderveld zei

Er is voor de jeugd in Winterswijk niet veel te doen. Het verleden heeft - Eucalypta, Chi Chi, Skinny etc - dat er wel iets tot stand komt als jongeren zélf het heft in handen nemen! Dat kan ook anno 2010 nog steeds! Verder vindt de PvdA dat het hele cultuuraanbod in de periode 2010-2014 opnieuw moet worden bekeken, mét aandacht voor jeugdcultuur, maar wel zodanig dat we alles (Storm, Eucalypta, Muziekschool, bibliotheek) ook betaalbaar houden voor de 11.000 huishoudens die onze gemeente telt.

Ubel Zuiderveld, PvdA

Anoniem zei

Whahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!

Het was, is en BLIJFT WinterZEIK!!! of WinterZIEK :-)

Jongeren taaien 'm al jaren lang af uit dit (voormalige NSB gehucht...en ja; wat in het vat zit dat...), dat is maar goed ook want anders zouden ze allen besmet raken met het enge wb-virus...en die paar jongeren die wel in Winterzeik blijven wonen zullen idd besmet raken met HET virus of wanneer ze mazzel hebben zijn ze woonachtig in één v/d buurdschappen en als ze dan echt overspoelt worden van geluk dan wonen ze uiteindelijk in Meddo, daar waar ze OJC Elbekurkie hebben en waar het elk weekend volle bak is en waar de jeugd laat zien dat ze het zonder subsidie (uit igen beleving en op eigen benen!)af kunnen, de 'boertjes" trekken er ook regelmatig gezamelijk op uit, zo gaan ze in groepen van 20 á soms zelfs 40, 50 naar o.a. Lowlands, Awakenings, Have a Nice Day, Impulz, Concerten, Etc. Etc. Zij houden van Dance, Rock, Pop, Metal, Punk, Hardcore, Etc, Etc. en het zal hun een worst zijn wie het in Winterzeik voor 't zeggen heeft want een boer is, van oudsher en van huis uit, gewend om z'n eigen vreten op tafel te zetten en bonen te doppen. Lang leve MB (nee niet de 4-takt Honda MB...nee ook geen Meddo's Belang), lang leve de Meddose Boer!!!

Om jaloers op te zijn, of niet dan; WB, SP, PW, PvdA & VVD???

Tip aan alle Winterswijkse Jongeren; trek er op uit of pak je fiets en trek richting 't Hilgelo, fiets vanaf daar nog 7 bochten door en zie dan aldaar dat het wel kan en dat je JEZELF mag ZIJN!

mvg,

Aktie - Reactie (niet links om, niet rechts om, maar Straight Ahead: D.I.Y.).

PS: kan ik in W'wijk m'n auto nog wel gewoon in een parkeergarage zetten zonder tegen een loop van een gun aan te lopen???

Anoniem zei

eucalypta das war einmal
die goede oude tijd komt toch niet terug en de jeugd zal het een rotzorg zijn.
Alleen de ouderen kunnen weer krom gaan liggen om het allemaal te betalen en daar pas ik persoonlijk behoorlijk voor.
Al dat sentimentele gedoe over eucalypta, breek het ding af en laten we het zo snel mogelijk vergeten.

Anoniem zei

Ik denk dat het een feit is dat de generatie van nu (uit winterswijk) meer op zichzelf gericht is en minder vanuit een ideaal iets probeert op te zetten.
Een kleine gemeenschap zoals Meddo heeft en is een mooi voorbeeld dat het toch kan!

Ik blijf als outsider, de winterswijkers van nu een stug volk vinden..
Hoewel er best wel muzikaal talent en beweging is in winterswijk, zal het niet meer zo worden als de jaren 70 80.. en blijven die verhalen over de chi chi club en de glorietijden van eucalypta niet meer dan een mooie herinnering.

De mensen die nu hard roepen dat er iets moeten gebeuren baseren hun oordeel op sentiment.. iedereen weet net zo goed dat de jeugd van nu niet meer die zelfde keuzes zal maken als toen. Het moet nu hip, trendy, dynamisch en snel zijn... wil je de aandacht van hen erbij houden..(dat is een feit)op zich niks mis mee.. en misschien zal dat ook betekenen dat de oude garde daar ook iets meer in mee moet gaan..en niet blijven hangen in wat was.

Het housefeest tijdens volksfeest op het parkeerterrein van de bibliotheek liet zien hoe je daar op in moet spelen, een mooi initiatief.

Los van dat neemt het niet weg dat er de rest van het jaar dan niks zou moeten gebeuren of minimaal.
Ik ben persoonlijk ook best voor een poppodium.. het maakt me eerlijk gezegd ook geen ruk uit waar dat is .. want tegenwoordig gaat het niet meer om de plek of locatie maar om wat je er krijgt.

Een goeie programmering, vernieuwend en uitdagend. Dus wil je dat er iets gaat veranderen moet je ook willen openstaan voor nieuwe projecten en ideeen, vasthouden aan het oude is ook geen oplossing.

De dolle muziekdagen mag wat mij betreft ook wel een keer op de schop.. want die is al jaren niet meer dol. Maak er gewoon een 3-daagse festival van.. met niet alleen rockcoverbands met anouk en robbie williams repetoire.. laat jong & oud ervaren dat er nog meer in muziekland valt te beluisteren en te ervaren en daar heb je MOJO niet percee bij nodig.

Maar misschien moeten we in eerste instantie eens gaan proberen om wat meer geduld voor elkaar op te brengen, minder zeiken en zeuren. Een positiviteitscampagne zou winterswijk goed doen! haha..

Groeten!

Anoniem zei

Ik vind het eigenlijk wel humor, een verkiezingenquête n.a.v. het popboek en dan blijkt uit de enquête dat de Winterswijkse gemeente eigenlijk geen kloten met muziek en jongeren heeft...dan wanneer men het over U2 heeft, dan heeft men het over slechts de massa en niet over de inhoud, dan wanneer men het over jongeren heeft, dan heeft men het over scoren bij de gemeenteraadsverkiezingen en niet over de inhoud.

Winterswijk is een dorp en in een dorp moet men zich niet willen meten a/d grote steden.

Tip: maak een enquêteformulier voor & aan de jongeren in W'wijk, vraag hen zelf hierin wat ze graag wille, leg dit formulier bij alle scholen neer en check daarna welke kant zij ZELF het liefst op willen met bijv. een Eucalypta, de Storm, een Strandbad, de Scholen, de Voetbalvelden, de Dolle Muziekdagen, de Politiek, Etc. Etc.

Anoniem zei

Groot probleem is dat het in Winterswijk al sinds jaar en dag ontbreekt aan durf en visie. Neem een voorbeeld aan de DRU fabriek in Ulft - theater, film, muziek, dance, eten, slapen, drinken, vergaderruimtes, oefenruimtes, kortom de hele culturele santekraam - voor jong en voor oud - bij elkaar. Had in Winterswijk ook gekund met die fabriekspand die al jaren op bewoners zit te wachten. Kan nog steeds, maar ja, we hebben het wel over een project waarbij al enorme kapitalen zinloos de bodemloze put in zijn verdwenen...daar durft geen politicus zich nog de vingers aan te branden.

Anoniem zei

Ik vind het erg jammer wanneer mensen met een eigen mening en blijkbaar gevoel voor verantwoordelijkheid (hij of zij vindt dat mensen en jongeren zelf veel kunnen doen) niet durven of willen aangeven wie ze zijn.
Anoniem afgeven op beleidsmakers vind ik niet zo sterk.
Noem je naam en schrijf wat je vind van het boek en/of de politiek zou ik zeggen.
Ik noem mijn naan maar ik wil geen GOOGLE ACCOUNT OF BLOGGER EN DAAROM GEBRUIK IK DE MOGELIJKHEID VAN ANONIEM MAAR GEEF MIJN NAAM WEL MEE IN HET ARTIKEL

Johan Houwers
lijsttrekker VVD-Winterswijk

Anoniem zei

... gevoel voor verantwoordelijkheid

??????????????????????????????????

een makelaar (je weet wel...ja die ja!!!) :-)

Anoniem zei

Hallo Mensen,

Ik vind het boek, om het hier ff bij het boek te houden, echt super!!!

Met de complimenten aan allen die a/h hebben gewerkt en het tot dat hebben weten te maken wat het is.

Met enige "heimwee" (lol) kijk ik terug op een mooie tijd; alles komt - alles gaat, dus nogmaals bedankt voor dit mooie popboek.

Groet,

Hans.

Pagina's 128, 129, 146, 147, 157, 158 & 200 (...meer zat er niet in, lol).

Anoniem zei

MEN HEEFT HET OVER BETAALBAAR HOUDEN, DAN KRIJGT EUCALYPTA EEN NIEUWE BEROEPSKRACHT, TERWIJL ER DE EERST KOMENDE TIJD NIETS TE DOEN VALT VOOR ZULK PERSOON
MISSCHIEN EEN BREI OF TAALCURSUS GEVEN AAN DE MEDEMENS MAAR POPMUZIEK ....... NEE DAAR GELOOF IK NIET MEER IN
DE JEUGD WIL DEEJEES ZIEN EN GEEN LIVE BANDS. DAT KAN OOK PRIMA IN DE STORM
GROETEN VAN OPA

Anoniem zei

Het popboek is een mooi stukje muziekgeschiedenis! Dat laat toch maar weer eens zien wat wij in Winterswijk toch ook allemaal vooral ook 'wel' hebben aan talent. En niet alleen toen maar nu nog steeds! Kijk naar organisaties zoals fairground, tafelbergevenementen, nine maar ook bands van nu zoals lou Patty, doorgewinterd...
Dus wat mij betreft, nog iets meer positiviteit en durf dan komt het vast wel goed!

Nogmaals het popboek is top!

Jan Boeijink zei

Johan Houwers, het is inderdaad beter met de namen erbij. Maar is het verder zo belangrijk? Uiteindelijk gaat het toch om de meningen.

Een erg interessant hoofdstuk in het boek gaat over de vele initiatieven vanuit de jeugd zelf: allerlei clubs met een behoefte aan een eigen plek. Veel initiatieven maakten destijds gebruik van het Parochiehuis (Eucalypta). Naast de beschikbaarheid had dat vast ook met de afmetingen te maken: de "grote" zaal was groter dan andere zalen maar ook niet zo groot dat de intimiteit verloren ging. Rond 1980 had je daarnaast ook nog twee kleinere openbare podia: de Chi Chi en Mata Hari. Samen vormde dat een gevarieerd aanbod naast het commerciële circuit.

De drie open jongerenpodia zijn allemaal verdwenen, opvallend dat alleen de Skinny over is, geheel gerund door vrijwilligers. Volgens mij is de neergang van Eucalypta al begonnen toen het een "sociaal-cultureel centrum" werd met activiteiten voor bejaarden en werklozen, en "beroepskrachten" die "vrijwilligers" gingen "begeleiden". Zo werd het eigen initiatief kapot gestructureerd, raakte Eucalypta haar uitstraling kwijt en de jeugd haar eigen plek.

We leven nu in een andere tijd met vergrijzing, meer mobiliteit en andere interesses, maar je maakt mij niet wijs dat er onder de jeugd geen behoefte is aan eigen plekken, ruimtes die ze zich kunnen toeëigenen. Het idee om af en toe iets te organiseren in De Storm of Harmonie is lachwekkend, daarmee zijn we terug bij af. Beter was als de politiek een duidelijk initiatief nam om de jeugd haar plek(ken) terug te geven. Winterswijk, een gemeente waar muziek in zit? Of is dat verleden tijd?

De Drufabriek is inderdaad een prachtig voorbeeld: een fantastische invulling, prachtig opgeknapt en een visitekaartje voor de gemeente Ulft. Zo kan het dus ook. Een mooie gelegenheid voor fracties om zich te profileren. Wel graag zonder de bekende grootheidswaanzin van B&W om "Winterswijk op de kaart te zetten". Het hoeft niet zo luxe en je hoeft niet met Ulft of Enschede te concurreren. Klein maar fijn, Eucalypta zou ook al mooi zijn (wat mij betreft mag die markante gevel hersteld in de originele staat). Maar bij een andere plek met meer mogelijkheden blijft vast niemand om Eucalypta treuren. Tricot?

Ans Tolkamp zei

Ook ik heb het popboek met veel plezier en ...weemoed gelezen.
Tja, jeugdsentiment noemt men dat.

In bovenstaande reacties zie ik vaak terug dat de generatie van nu niet meer geinteresseerd is in popmuziek. Toch geloof ik hier niet in. Hoe kan het dat Oerkroeg
Schiller in Aalten (bijna) elk weekend vol is, met heel erg veel jongeren die daar speciaal komen voor de bands die er optreden?
Een poppodium (waar dan ook) met een gevarieerde programmering is zeker geen overbodige luxe voor Winterswijk.

Ik hoop dat mijn (nu nog kleine) kinderen over tien jaar kunnen genieten van een bruisend uitgaansleven in Winterswijk !!!!

En bij de opmerking, om een enquete onder de Winterswijkse jongeren zelf te houden, sluit ik mij volledig aan. Alle 40+-ers kunnen wel gaan discussieren, maar om wie draait het eigenlijk...?

Ans Tolkamp

Edy Elsinghorst zei

Als ik de antwoorden op de diverse vragen van de enquete bestudeer, dan lijkt mij de SP de meest pop-minded partij van Winterswijk. In één antwoord van de VVD kan ik mij ook vinden; poppodia in de horeca. Dit biedt ruimte aan juist de meest creatieve vormen van popmuziek. Voor een café-houder is het organiseren van bandjes vaak een leuke en aangename manier om zijn zaak te promoten en voor (beginnende) bands is het een mooi begin. Het succes op financieel gebied is echter voor zo'n optreden meestal twijfelachtig. Bands die op doorbreken staan weten te vragen, zodat dan al zeker moet zijn dat het publiek niet wegblijft en de drankomzet de kosten van de band net wel of net niet dekt.
Wanneer er dan tijdens het optreden ook nog een ambtenaar langskomt, die het geluid komt meten en die, wanneer dit boven de 55 decibel (het niveau van fluisterstemmen) uitkomt, een fikse boete oplegt, dan wordt popmuziek in de Winterswijkse horeca een hachelijke zaak. Het ware wenselijk dat de Winterswijkse overheid op dit punt meer gedoogbeleid zou tonen, net zoals ten aanzien van het roken in de café's of het tolereren van soft-drugs. De uitbreiding van de muziekvergunning tot 1.00 uur is al wel een verbetering. Met wat meer tolerantie voor wat betreft geluid en zo meer ruimte scheppen voor het particulier initiatief, is de noodzaak van een landelijk poppodium Eucalypta, een enorme kostenpost, minder urgent.
De gemeente Winterswijk zou een voorbeeld kunnen nemen aan Aalten. Ik heb sterk het idee dat daar meer kan dan hier. Café Schiller is waar het gebeurt. Qua programma doet Schiller niet onder voor de centrale podia en volgens mij is dat zeker geen overheidsinstelling. Neem verder het Sjoks-festival en de Aaltendagen: luide muziek op buitenpodia. Hoe kan dat in Aalten wel en in Winterswijk niet.

Anoniem zei

Discussies over wat de jeugd wil met de gemeente? Ik denk dat de Winterswijkse gemeente nog steeds niet snapt wat de jeugd wil. Ik denk dat Fairground en Nine events wel hebben laten zien wat er leeft bij jongeren. De jeugd wil DJ`s!!!!! Sorry rock/pop/reggae/metal en andere oude muziekstromingen liefhebbers de tijden zijn veranderd het is de house muziek waar de jeugd op af komt. Kijk even naar de Revolutie, vrijdag en zaterdag rijen voor de deur omdat ze het daar wel begrijpen, DJ`s