POPMUZIEK IN WINTERSWIJK

“Popmuziek in Winterswijk” is de titel van een in december 2009 verschenen boek (incl. dubbel-CD) over de geschiedenis van de Winterswijkse pop- en jongerencultuur vanaf de jaren vijftig.


Popmuziek in Winterswijk vogelvrij

De Wmo-raad geeft advies over beleidsplannen die de gemeente heeft met betrekking tot de in- en uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet moet er voor zorgen dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De gemeente dient voorzieningen te creëren en ondersteuning te geven zodat participatie daadwerkelijk mogelijk gemaakt kan worden. De wet rich zich met name op doelgroepen waarvoor meedoen niet altijd vanzelfsprekend is, zoals ouderen, mensen met lichamelijke/geestelijke beperkingen, jongeren, verslaafden, daklozen, allochtonen etc. De Wmo-raad bestaat idealiter uit vertegenwoordigers van al deze doelgroepen.

De Wmo-raad in Winterswijk bestaat uit 12 leden. Er zit niemand in de raad met een achtergrond in het jongerenwerk. Wel praten er twee jongeren (middelbare scholieren) mee. Zij hebben geen stemrecht.

De Winterswijkse Wmo-raad heeft ook in de discussie rondom Eucalypta een advies uitgebracht. Deze is door een aantal politieke partijen (zij die in Winterswijk de coalitie vormen) als belangrijk en zwaarwegend gezien. Een van de leden van de Wmo-raad, pensionaris Ab Peters, is namelijk met 'een stuk of 18' (maar liefst ACHTTIEN!!) jongeren in gesprek geweest over Eucalypta. Deze hebben hem verteld er niets mee te hebben of willen. Ze gaven verder aan dat Eucalypta volgens hen een zeer negatief imago heeft onder jongeren. Een reeds gepland gesprek met de jongerenwerker van Eucalypta heeft Peters niet meer afgewacht. Hij heeft de politiek terstond geadviseerd het besluit tot renovatie van Eucalypta 'ter discussie te stellen'. Met name de VVD, in de persoon van Johan Houwers, heeft het advies als munitie gebruikt om de plannen rondom Eucalypta onderuit te halen. Tot zover de professionaliteit van iemand die zijn partij straks ook landelijk in de Tweede Kamer gaat vertegenwoordigen.

Dat een enkel gesprek met een klein willekeurig groepje jongeren zo'n gewicht in de schaal kan leggen stemt tot diepe treurnis. De resultaten van een Rondetafelgeprek Jeugd, gestoeld op de mening van een veel grotere groep jongeren, wordt terzijde geschoven of er wordt selectief in gewinkeld: men neemt slechts de conclusies tot zich, die men graag wil horen. Dat de kern van Eucalypta uit maar zo'n 40-50 jongeren bestaat, hoort men bv. liever dan dat er op jaarbasis zo'n 700 à 800 mensen in meer of mindere mate van het gebouw Eucalypta gebruik zou kunnen maken.

Dit alles is nog tot daar aan toe, als het niet ook gevolgen zou hebben voor popmuziek in Winterswijk. De Wmo-raad is geen culturele raad, maar het advies dat Ab Peters geeft helpt helaas en passant ook het laatste volwaardige poppodium van Winterswijk om zeep. Ironisch daarbij is dat het gaat om een advies, gegeven door de voormalige drummer van de bekende Winterswijkse jaren '60 beatgroep Death (in het midden op de foto hier links onder). Popmuziek is als issue vogelvrij in de Winterswijkse politiek. Het hoort nergens bij en omdat het nergens bij hoort kan iedereen er zijn zegje over doen. Vrijelijk prijsschieten vanuit de heup zogezegd. Zolang er met geen woord over gesproken wordt in een nota over kunst en cultuur, is het zelfs niet eens een issue.

LINKS

OORSTRELEND EN HARTVEROVEREND – kwaliteit en diversiteit in de Nederlandse popmuziek


3 opmerkingen:

Johan Houwers zei

Beste schrijver van het artikel Winterswijkse popmuziek vogelvrij.

Helaas geef je een onjuiste voorstelling van zaken.
Dat het gebouw Eucalypta vernieuwd zou worden stond al langer op de politieke agenda, alleen bleek in de contacten tussen het college en de beleidsmakers in Eucalypta steeds meer dat men weinig idee had wat er dan in en rond het nieuwe gebouw zou moeten gebeuren.
Daarvoor bleek ook dan te weinig geld.
Ver voor het "advies van de heer Peters" dat eerlijker aangeduid kan worden met advies van de WMO, heeft de huidige coalitie al aangegeven dat we het aantal gebouwen en podia in Winterswijk willen beperken, om daarmee gezamenlijk gebruik te bevorderen en de kosten te drukken.
Daarbij kan een poppodium ook heel goed in een andere ruimte dan in Eucalypta, het kon vroeger ook in de horeca, of in studio-achtige gebouwen bij woningen.
Kortom genoeg alternatieven.
Het is dan ook bepaald onjuist om te doen voorkomen alsof de politiek in Winterswijk en de VVD in het bijzonder zich alleen baseert op een enkel advies van een lid van de WMO na ee gesprek met een beperkt aantal jongeren.
Ik begrijp uw teleurstelling maar het is niet anders en ik roep U op dan zelf eens om te zien naar andere mogelijkheden. Die pionierszin bent U toch nog niet kwijtgeraakt. Ook wat dat betreft kunt U met trots terugkijken, maar ook weer gaan aanpakken voro een goede popmuziek-cultuur in Winterswijk.
Ik wens U daarbij succes.

Johan Houwers
Fractievoorzitter VVD Winterswijk

blogmaster zei

Beste heer Houwers,

Dank voor uw reactie.

Dat de beleidsmakers bij Eucalypta zich niet sterk hebben gemaakt voor hun eigen poppodium is triest en onbegrijpelijk, maar was mij reeds bekend.

Een poppodium kon vroeger ook in de horeca. De mogelijkheden hiervoor zijn in verband met de geluidshinderwet de afgelopen jaren echter een stuk minder geworden. Bovendien is in de horeca slechts een zeer beperkte invulling mogelijk van het wijde begrip popmuziek. Veel en vaak minder toegankelijke popmuziek leent zich niet voor de horeca, de kroegbaas zit er niet op te wachten.

Ik ben echter benieuwd naar nadere locaties waar in uw ogen popmuziek mogelijk is. Boogie Woogie en De Storm zijn veel te duur en bieden niet de juiste entourage, maar met name de "studio-achtige gebouwen bij woningen" spreken erg tot mijn verbeelding. Waar kan ik die vinden? Graag zie ik een lijstje van geschikte locaties tegemoet. Met uw ruime kennis van het woningaanbod in Winterswijk mag dat geen enkel probleem zijn.

Ik nodig uw uit de lijst hier op de website te publiceren, zodat een ieder met pionierszin er gelijk mee aan de slag kan.

met vriendelijke groeten,

Erik Meinen
(eindredacteur boek "popmuziek in Winterswijk")

Jan Boeijink zei

Erik, wellicht denkt dhr. Houwers met plezier terug aan Studio René en hoopt hij, nu we terug bij af zijn, dat de geschiedenis zich herhaalt...

Johan Houwers schreef:
"Die pionierszin bent U toch nog niet kwijtgeraakt. Ook wat dat betreft kunt U met trots terugkijken, maar ook weer gaan aanpakken voor een goede popmuziek-cultuur in Winterswijk.
Ik wens U daarbij succes."


Laten we het cynisme opzij zetten, ik zie dit als een prachtige opmerking, Johan Houwers. Als u naast afbraak ook opbouw voorstaat, is dit uw kans om uw naam op positieve wijze aan de lokale cultuurgeschiedenis te verbinden.

Het kan toch niet uw bedoeling zijn om de jeugd massaal de horeca in te sturen? Voor experimenten met beginnende en kleinschalige jongerencultuur is die omgeving eenvoudigweg ongeschikt. Ook onder oudere jongeren (een grote groep onder de bevolking) bestaat behoefte aan een plek waar niet alleen de drankomzet telt.

Laten we realistisch zijn: de legendarische uitstraling van Eucalypta zijn we voorgoed kwijt. Maar met zoveel industriegeschiedenis als in Winterswijk moet er een geschikte plek te vinden zijn. Voor u, als fractievoorzitter, een kleine moeite om daar inzicht in te krijgen. Het is geen wedstrijd, het hoeft echt niet de allure van de Drufabriek te hebben. Grotere namen moeten voortaan maar naar Ulft of (als ze willen) naar zalen als De Storm of De Harmonie.

Maar voorkom de fouten uit het verleden: vermijd ambtenarij en laat het beleid over aan de gebruikers, niet aan WMO of SWV. De laatste kan zich met de probleemjeugd bezighouden maar van jongerencultuur hebben jongerenwerkers geen kaas gegeten.

Vertrouw de jeugd. Geef ze een eigen plek/podium en ik weet zeker dat er een enorme impuls van zal uitgaan. Een golf van enthousiasme zal de Winterswijkse jeugd uit haar apathie bevrijden. Jonge muziek, theater, dans zullen zich ontplooien. Vrijwilligers zullen spontaan hun diensten aanbieden. Culturele verarming zal tot staan worden gebracht, positieve energie zal uitstralen tot ver buiten de gemeentegrenzen: er is meer dan alleen de traditie van het Volksfeest, er is ook ruimte voor nieuwe dingen! Meer variatie, meer creativiteit. De trek naar omliggende gemeenten zal worden gekeerd en cultuurminnaars weten Winterswijk weer te vinden. Een plaats waar het goed toeven is. Het dorp wordt weer een aantrekkelijke vestigingsplaats, vastgoedprijzen zullen stijgen. De oude slogan 'Winterswijk, de gemeente waar muziek in zit' kan eindelijk weer uit de ijskast.

Jan Boeijink