POPMUZIEK IN WINTERSWIJK

“Popmuziek in Winterswijk” is de titel van een in december 2009 verschenen boek (incl. dubbel-CD) over de geschiedenis van de Winterswijkse pop- en jongerencultuur vanaf de jaren vijftig.


Poppodium in Wintersijk: een onmogelijkheid?

Winterswijk is te klein voor een volwaardig poppodium, is een veelgehoorde klacht. Of die dat poppodia een armlastig bestaan leiden en dat ze alleen met veel gemeentelijke subsidiegelden overeind gehouden kunnen worden. De jeugd van tegenwoordig zou niet in popmuziek geïnteresseerd zijn.

Het Front in het Overijsselse Vroomshoop - of all places - bewijst het tegendeel. Een dorp met zo'n 9000 inwoners, onderdeel van de gemeente Twenterand, in omvang vergelijkbaar met Winterswijk, herbergt een poppodium waar Winterswijk zijn vingers bij af kan likken. Dat in een gemeente die gedomineerd wordt door conservatief christelijke politieke partijen en met 'grote broers' Metropool (Hengelo) en Atak (Enschede) right on the corner.

Tot stand gekomen met inzet van vrijwilligers, door bundeling van artistieke, organisatorische en technische kwaliteiten. Dat kan in Winterswijk - met talent in overvloed en een van oudsher rijke popcultuur - ook! Een poppodium dat het wijze besluit heeft genomen zich los te maken van het welzijnswerk, om als zelfstandige culturele stichting richting kernpodium de toekomst tegemoet te gaan. Een brede programmering met naast popmuziek (van 'middle of the road' tot underground), aandacht voor theater, dance, workshops, exposities en ander culturele geneugten. Voor jong en oud, van Pro-Pain tot Flavium en dat voor een publieksvriendelijke entreeprijs van 9 eurootjes! Oefenruimtes voor bands, een professionele studio en een popschool maken het plaatje compleet.

Willem Tiemens schreef in zijn ingezonden stuk "waar een wil is, is een weg, maar soms is de wil weg". Wijze woorden, maar ze heeft ook betrekking op degenen die zeggen de Winterswijkse muziekcultuur zo'n warm hart toe te dragen. Het is wat al te gemakkelijk te blijven schieten op een onwillige gemeente die zich niet inzet voor popmuziek. Het verleden, ik noem jongerencentrum Chi Chi Club en het Popkollektief, heeft genoegzaam bewezen dat succes en teloorgang in de eerste plaats samenhangt met de bereidwilligheid van vrijwilligers om er de schouders onder te zetten.

Vroomshoop staat niet op zich. Op veel meer plaatsen heeft men ondertussen het licht gezien. Ik kan geen fatsoenlijke redenen verzinnen waarom datgene wat elders kan, ook niet bij ons zou kunnen. Of blijft Winterswijk de komende jaren in duisternis gehuld?

LINKS

Het Front, Vroomshoop
Van kale jongereninloop naar poppodium
Richting kernpodium
Popschool Twenterand

3 opmerkingen:

Joke Mizée zei

Natuurlijk kan het, en je schetst ook meteen de juiste manier om zoiets op te zetten. En natuurlijk kan dat niet zonder subsidie, maar de sector draait goed en door de aanzuigende werking schijnt het je als stad zelfs aardig wat op te leveren. Maar om zo'n pand neer te zetten kost wel eerst even een paar miljoen. Is daar al iets voor in de picture?

blogmaster zei

Er staat een pand met een prachtig poppodium, nl. Eucalypta. Het pand is de afgelopen jaren niet onderhouden (in afwachting van een verbouw, die er nu niet gaat komen; lees hiervoor de andere verhalen) en zal moeten worden opgeknapt om het weer gebruikersklaar te maken. Dit kan echter voor een relatief klein bedrag gerealiseerd worden en bv. gefinancieerd worden met gelden uit het Kleine Stedenbeleid.

Joke Mizée zei

Ik las dat de gemeente het vooral heeft afgeblazen vanwege de toekomstige huur, die in de vorm van subsidie zou worden verstrekt. Misschien is het mogelijk het pand te kopen en zelf op te knappen? Informeer eens bij De Verandering (http://www.deverandering.com/), die hebben o.a. voormalige krakersinitiatieven geadviseerd bij ondernemersplannen.