POPMUZIEK IN WINTERSWIJK

“Popmuziek in Winterswijk” is de titel van een in december 2009 verschenen boek (incl. dubbel-CD) over de geschiedenis van de Winterswijkse pop- en jongerencultuur vanaf de jaren vijftig.


Een staaltje onbehoorlijk bestuur

Op 21 juni 2010 wordt het consortium Toekomstbouwers (de bedrijven die de renovatie van Eucalypta zouden gaan uitvoeren) er door de Woonplaats én een ambtenaar van de gemeente Winterswijk van op de hoogte gesteld dat de plannen met betrekking tot Eucalypta geschrapt zijn.

Drie dagen LATER op 24 juni is er een raadsvergadering van de gemeente. Op een (al dan niet toevallige) vraag of de stekker uit Eucalypta wordt getrokken (hiermee wordt de voorgenomen renovatie van jongerencentrum en poppodium bedoeld) geeft wethouder te Gronde het antwoord zoals te zien en te horen is in het volgende filmpje.



Hoe bont kan en mag je het maken?

De wethouder strooit iedereen zand in de ogen (in gewoon Nederlands: hij liegt) en weet zo het onderwerp Eucalypta stilletjes over het zomerreces heen te tillen. Geen haan die er naar kraait. In de week van het Volksfeest (strategisch sterk!) worden via een ambtelijk persbericht de nieuwe inzichten omtrent Eucalypta aan de nietsvermoedende burgerij meegedeeld. De week daarop komt Eucalypta in de commissie Samenleving aan de orde. De fracties van alle grote partijen (WB, VVD, CDA, PvdA) tonen begrip voor de koerswijziging van B&W. Het onderwerp wordt als bespreekstuk doorgeloodst naar de eerstvolgende raadsvergadering op 16 september. Met overgrote meerderheid van stemmen wordt daar de verbouw van Eucalypta afgeschoten. PW-raadslid Tineke Zomer maakt nog wel gewag van de handelswijze van de wethouder, maar de raad hoort het niet òf wil het niet horen. De wethouder hoeft zich niet eens voor te verantwoorden! Een plan dat het resultaat is van ruim tien jaar discussie, wordt zodoende in een paar weken tijd van tafel geveegd.

Liegen cq. raadsleden of de samenleving informatie onthouden is, zou je in al je naïviteit zeggen, een "politieke doodzonde" en moet ongeacht het onderwerp voor alle partijen te allen tijde aanleiding zijn af te zien van welke besluitvorming dan ook. Niet in Winterswijk.

Voor degenen die al weinig vertrouwen in de politiek had, is deze hiermee ongetwijfeld tot een absoluut dieptepunt gedaald.

LINKS

raadsvergadering gemeente Winterswijk 16 september 2010:



Geen opmerkingen: